By admin On 17:00 | Categorized As , , | With 4 comments

Naib Presiden PKR N. Surendran mengecam tindakan Putrajaya menghantar pulang kolumnis akhbar Arab Saudi Mohammad Najeeb A. Kashgari yang akan berdepan hukuman berat selepas didakwa menghina Islam dan Nabi Muhammad.

Mohammad Najeeb, atau Hamza Kashgari, yang melarikan diri dari Arab Saudi tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) Khamis lalu sebelum ditahan pihak berkuasa Malaysia.

Hamza mencetuskan kontroversi selepas mengeluarkan satu kenyataan yang menghina Islam dan Nabi Muhammad melalui Twitter, yang menyebabkan kemarahan rakyat negara itu.

“Hari ini Hamza Kashgari telah dihantar pulang ke Arab Saudi oleh kerajaan Malaysia di mana dia bakal berdepan hukuman mati. Kami mengecam tindakan Kementerian Dalam Negeri dan Ketua Polis Negara kerana menghantarnya pulang untuk berdepan hukuman mati berdasarkan komen di Twitter.

“Penghantaran pulang itu menyalahi undang-undang, tidak mengikut Perlembagaan Persekutuan dan satu tindakan kejam. Tindakan itu terlalu tergesa-gesa seperti mahu mengelak daripada proses undang-undang Malaysia,” kata Surendran dalam satu kenyataan.

Beliau menambah Mahkamah Tinggi juga telah mengeluarkan perintah sementara untuk menyekat penghantaran pulang Hamza yang berusia 23 tahun.

“Perintah itu bermakna hakim Mahkamah Tinggi telah menemui asas aduan Hamza tentang penahanan tidak sah oleh pihak berkuasa Malaysia dan penghantaran pulang juga menyalahi undang-undang. Apa alasan kerajaan untuk menghantar pulang Hamza?

“Tiada perjanjian ekstradisi antara Malaysia dan Arab Saudi dan kesalahan yang dilakukan Hamza bukan satu kesalahan yang boleh membawa hukuman bunuh di Malaysia. Tindakan itu tidak mengikut lunas-lunas perundangan dan perlembagaan,” katanya menambah ia juga bertentangan dengan undang-undang antarabangsa dan hak asasi manusia termasuk Deklarasi Hak-Hak Asasi Manusia Sedunia.

Terdahulu Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Hussein berkata penahanan Hamza dibuat atas permintaan pihak berkuasa Arab Saudi.

Beliau berkata penghantaran pulang lelaki itu dibuat berdasarkan perjanjanjian yang membolehkan mana-mana individu yang dikehendaki oleh sesebuah negara dihantar pulang ke negara masing-masing.

Tegas Surendran, tindakan Kementerian Dalam Negeri dan polis yang tidak memberikan maklumat tepat tentang status Hamza kepada peguam dan rakannya bertentangan dengan undang-undang.

“Maklumat penting yang dirahsiakan ini menyalahi undang-undang dan membuktikan penghantaran pulang ini telah dirancang.

“Adakah ini contoh amalan demokrasi bertaraf dunia (Datuk Seri) Najib (Razak)? Perdana Menteri mesti bertanggungjawab di atas tindakan yang menyalahi undang-undang dilakukan kerajaan dan harus menjawab persoalan ini,” katanya.

Menurut laporan media Arab Saudi, Hamza mengeluarkan laporan itu pada hari sambutan Maulidur Rasul minggu lepas dengan membayangkan seolah-olah dirinya berinteraksi dengan Nabi Muhammad dan seolah-olah kedua-dua mereka adalah sama taraf.

Hamza turut menyatakan ada sifat Nabi Muhammad yang disukai dan tidak disukainya.

Media negara itu melaporkan susulan tulisan lelaki itu, sebanyak 30,000 entri Twitter yang marah dengan laporannya dibuat dalam tempoh kurang 24 jam.

Sementara itu peguam hak asasi Fadiah Nadwa Fikri dalam tulisan di Twitter berkata Hamza telah dihantar pulang ke Arab Saudi menaiki penerbangan pukul 10 pagi tadi.

“Pegawai Baharuddin mengesahkan Hamza telah dihantar pulang pukul 10 pagi ditemani Timbalan Ketua Polis Negara.

“Pegawai Imigresen KLIA memaklumkan Hamza dihantar pulang tanpa diambil keterangan,” katanya.

Beliau menambah pihak berkuasa melakukan pembohongan dengan memberitahu peguam tengahari tadi bahawa Hamza masih berada di ibu pejabat polis.

Admin PenangPos - Pihak editorial tidak bertanggung jawab diatas sebarang komen yang menimbulkan rasa tidak puas hati kepada pembaca lain. Komen-komen dibawah adalah dibawah tanggungjawab sendiri. Terima Kasih.

4 comments:

batu pelangi said...

Tentang isu ini pihak PR WAJIB terangkan kepada rakan sekutu
tentang hukumx dalam ISLAM.

batu pelangi said...

Correction.PAS WAJIB terangkan pada rakanx sekutu tentang
hukumx dalam ISLAM.

Anonymous said...

Eloklah tu dihantar pulang, menyemakkan dan menyusahkan Malaysia dgn perangai bodohnya.

Patutnya Malaysia pun mesti ada undang2 mcm Arab Saudi ni supaya bukan saja org Islam tidak memperjudikan agama utk keuntungan duniawi, tapi org2 kafir harbi ni sama tahu menghormati agama org lain dan tidak memandai-mandai mengalahkan org Islam sendiri.

Anonymous said...

N Surendran Kejam terhadap Umat Islam di Malaysia kerana mengajak Umat Islam turut bersubahat menyokong dan melingungi penghina Agama Islam dan penghina Rasulullah!

N SURENDRAN BAIK LU DIAM, CAKAP PUN BUAT SEMAK OTAK JER!